Nastavak obnove na crkvi Sv. Nikole

Published Date
Hits: 847

Sa velikom radoscu obavjestavamo sve nase Kuljane i prijatelje da nam je nedavno Fond Dijaspore za Maticu dodjelio 10 000 evra za obnovu nasih svetinja u selu Kula Atlagic.

Read more: Nastavak obnove na crkvi Sv. Nikole

Osvrt na obnovu crkve i donatori za 2011 godinu

Published Date
Hits: 3811

Kao sto je svima nama poznato citav krov i krovna konstrukcija na novoj crkvi Sv. Nikole u Kuli Atlagic je obnovljenja. Naime, stara limena kupola je zamjenjena novim bakrenim limom i novom drvenom gradjom 2009 godine, koji bi trebao trajati bar narednih 100 godina, kad je to isto uspjelo predhodnom limenom krovu koji je vise puta bio bojan zastitnom bojom u zadnjih 120 godina, koliko je i stara sama crkva. Iste te godine su zamjenjeni krst na kupoli, ulazna vrata i vrata koja vode na sprat- balkon crkve.

Prosle  2011 godine, zamjenjena je kompletna krovna konstrukcija, gdje su majstori ugradili novu gradju, kvalitetan crep i bakreni lim izmedju crepa krova i zidova. Ukupna povrsina bakrenih limova iznosila je oko 40 m2, koje su radili isti majstori koji su mjenjali i kupolu 2009 godine sa krstom. Troskovi crepa, izolacije i gradje su iznosili oko 6 hiljada evra, troskovi bakra i ruku oko 4 hiljade evra, a ostatak su troskovi majstorskih radova i materijala u vremenu od mjesec dana, od sredina jula do sredine augusta.

Read more: Osvrt na obnovu crkve i donatori za 2011 godinu

Zavrseni su radovi na promjeni krovne konstrukcije

Published Date
Hits: 1547

 

ZAVRSENI SU RADOVI NA PROMJENI KROVNE KONSTRUKCIJESlikao Davor Sankovic

Prije nekoliko dana zavrseni su radovi na promjeni krovne konstrukcije nove crkve Sv. Nikole u Kuli Atlagica.
Radovi su bili dosta zahtjevni, sto je radnicima uzelo nesto vise od tri sedmice rada. O samim detaljima prilikom rekonstrukcije krova, jos se ocekuje vise informacija od organizatora radova. Znamo da je jedan dio ogradnog zida oko crkve morao biti porusen (vidi se na slici), da bi kamion sa materijalom mogao dovesti materijal podno ckrve. Oko citave crkve prije radova postavljena je skela, te je nakon toga pocelo sa radom: otklanjanja stare opeke, svih drvenih greda- konstrukcije koja je znatno propala vlagom i vremenom od insekata. Cak su se morali pomjerati neki kameni blokovi prilikom instalacije gradje, da bi opet bili vraceni na svoje mjesto.

Read more: Zavrseni su radovi na promjeni krovne konstrukcije

Pozdravna riječ Organizacionog Odbora fonda “Kula Atlagić”

Published Date
Hits: 1492

 Pozdravna riječ Organizacionog Odbora fonda “Kula Atlagić”
(Citano i snimljeno u crkvi Sv. Nikole na dan 22 maja 2011 godine. Video materijal u pripremi)
 
Postovani i dragi Kuljani!

U ime Organizacionog Odbora novoformiranog udruzenja sela Kula Atlagic i istoimenog fonda “Kula Atlagic”, zelimo Vam srecnu seosku slavu Sv. Nikolaja.

Za sve one koji jos nisu culi za ovo novo udruzenje seljana Kula Atlagic, treba da kazemo da je ovo udruzenje nastalo pocetkom ove godine, kao produkt jedne dugogodisnje zelje mnogih nas Kuljana, rasutih po svjetu, da se svome selu moze vise i cesce pomoci.

Dakle, imajuci na umu da je veliki broj danasnjih Kuljana razasut po citavom svjetu, i da cini njegovu glavnu snagu (ljudsku i financijsku) , javila se zelja i potreba, da se sto vise nas po svjetu organizuje i udruzi, da bi samo tako zajednicki, mogli rjesiti mnoge zajednicke potrebe u selu.

Read more: Pozdravna riječ Organizacionog Odbora fonda “Kula Atlagić”

Predstojeci radovi na novoj crkvi Sv. Nikole

Published Date
Hits: 1567

28.05.2011- PREDSTOJECI RADOVI NA NOVOJ CRKVI SV. NIKOLE

Vecina Kuljana koja je predhodnih godina i ove godine ucestvovala u skupljanju novca za Kulu Atlagic, kao i vecina onih koji su dali svoj novac, izrazila je zelju da se nastavi sa radovima obnove i restauracije seoske crkve Sv. Nikole.Kao sto znamo, u protekle tri godine, nad istom crkvom promjenjena je kupola, krst, ulazna vrata, mala vrata za sprat, te izmjenjen drveni pod na balkonu- galeriji.

Read more: Predstojeci radovi na novoj crkvi Sv. Nikole

Akcija skupljanja za fond je u punom jeku

Published Date
Hits: 1229


Akcija zvanja i prikupljanja sredstava za fond sela Kula Atlagic je u punom toku. Mnogi seljani u rasejanju su iskontaktirani i velika vecina je pozdravila samu ideju i projekat, te ce i sami pomoci i ucestvovati u samom projektu pomoci fonda i svome selu.
I pored velikog broja znanih pripadnika sela Kula Atlagic, jos za jedan znatan dio istih, nisu poznate kontakt adrese ili telefoni, sto otezava informisanje i upoznavanje tih ljudi o samom projektu i potencijalnoj mogucnosti da ti isti Kuljani ucestvuju u pomoci fondu i selu.

Read more: Akcija skupljanja za fond je u punom jeku