Uvod

Published Date
Hits: 1279


RIJEC UREDNIKA


kula-atlagic@hotmail.comPotreba za jednom web-internet prezentacijom sela Kula Atlagic, dosla je iz osnovne potrebe da se sto vise podataka i informacija o selu nadje na jednom mjestu. Zbog veoma malo raspolozivih pisanih ili arhivskih podataka, bilo je veoma tesko i napisati nesto znacajno o samom selu Kula Atlagic.
Veliki dio napisanog materijala cini dio sakupljene gradje, koja se nasla na internetu, ali i iz vec dosta poznatih pisanih knjiga vezanih za Bukovicu i Ravne Kotare. Tek manji dio objavljenog materijala i podataka dolazi iz privatnih izvora (porodicni rodoslov, slike, video snimci, razgovori sa ljudima iz kraja , i tome slicno)..

Nadam se, da ce i ovih nekoliko napisanih informacija o selu i njegovoj siroj okolini, biti od koristi citaocu. Narocito onim citaocima, koji dolaze iz ovoga sela ili su vezani za taj kraj.

Bilo bi nam izuzetno drago i od velike koristi, da nam i Vi sami pomogente u razvijanju ovog sajta, kako svojim predlozima, tako i ostalim korisnim materijalom.
Jedan od zanimljivih i jednostavnih nacina pomoci razvijanju web prezentacije sela Kula Atlagic, jesu i mogucnosti vlastitih tekstova. Narocito bi to bilo korisno imati neke vlastite tekstove:

-pisma citalaca (utisci, preporuke, zelje, opsta razmisljanja o kraju i ljudima,..)
-reportaze iz sela i okoline,
-intervjui ili razgovori sa ljudima iz kraja (bilo u kraju ili koji zive vani)
-stvaralastvo (proza, pjesme,..)
-..itd.


Vjerujemo, da ziva rjec ima daleko vecu vrednost i znacaj, od bilo kojih novinskih tekstova.
Pored toga, daje priliku i mogucnost svakom pojedincu, da na sajtu, ostavi svoga vlastitog stvaralackog traga i na taj nacin posalje poruku ili informaciju ostalim Kuljanima.


OPSTE NAPOMENE O SELU

 

Kula Atlagicje dio sire opstine Benkovac, postanski broj 23420. Smjesteno je uz sam grad Benkovac, na nekih 2km od ulaza u sam grad, u pravcu sjeverozapad lokalnog puta, Benkovac- Smilcic. Samo selo je rasprostanjeno na nekoliko manjih uzvisenja, koja cine skupinu manjih ili vecih zaseoka, sto mnogim kucama omogucava predivan pogled prema juznim stranama sela, gradu Benkovcu i udaljenim predjelima prema moru. Ukupna duzina sela je oko 3 km. Svojim geografskim polozajem granici sa nekoliko sela, istocno-prema gradu Benkovcu, granici sa selom Benkovacko Selo (smjesteno uz sam grad Benkovac i danas cini dio predgradja samoga grada), zapadno prema Smilcicu je selo Korlat.
Blizina mora, oko 10-ak kilometara do Karinskog mora i 20-ak kilometara do Biograda na moru i Zadra, cine ovaj kraj veoma povoljnim i prijatnim za odmor i porodicne izlete.
Grad Benkovac, kao glavno lokalno administrativno srediste okolnih sela, razvio se na prijelazu iz plodnog podrucja Ravnih Kotara u krševito podrucje Bukovice.
Iako se nalazi na istocnom rubu ravnokotarske ravnice, kao jedino gradsko naselje smatra se središtem tog podrucja.. Benkovacka mikroregija kao dio zadarske regije i istoimene (zadarske) zupanije, je vrijedan agrarni prostor na raskrscu znacajnih prometnih veza mediteranskog primorja i zaledja. Opsta zonalnost svih prirodnih osobina odredila je regiji izrazito prijelazni karakter izmedju osobina mediteranskog primorja i osobina submediteranskog kontinentalnog zaledja. Blizina Zadra, koji je najrazvijeniji centar sjeverne Dalmacije, utjecala je i na gravitacijsku usmjerenost Benkovca, od kojeg danas i nedvosmisleno najace utice na razvoj benkovackog podrucja.