Opste napomene o istoriji sela

Published Date
Hits: 1035

 

Urednik: Ž. Končarević

KULA ATLAGIC

Današnje mjesto Kula Atlagic nalazi se na mjestu srednjovjekovnih naselja-sela Opatija ili Opace (Opache), Bojišta (Boista) i Tiklici (Ticlichi) , a pod današnjim imenom se spominje od kraja 17. stoljeca, u vreme turske vladavine. Imena ovih srednjovjekovnih sela ostala su sacuvana u imenima bunara Bojiste, Opatija, uvali brda -Bojicka Draga, i okolnim njivama koje se zovu Bojišta.

Tragovi starijih naseobina jos se mogu naci na vise lokacija samoga sela i to po brezuljcima nizih djelova sela:Laniste, Doplovine, Brdine, Rustine,... Moze se lako zakljuciti, da su predhodna naselja bila malobrojana, kako po broju objekata, tako i po brojnosti zitelja, vjerojatno sa tek nekoliko porodica.
Danasnja pozicija sela i vecine objekata je locirana nesto vise prema uzvisenjima svojih brezuljaka, za razliku od predhodnih naseobina. Razlozi su vjerojatno vise prakticni- vecina kuca je u zavjetrini brezuljaka i na prelazu iz obradivih- kultivisanih povrsina u kraski dio-pogodan za stocarstvo.

Današnje ime sela dolazi od turske obitelji Atli-age (Atlagic), koja je u mjestu imala svoje dvore, odnosno kulu. Prema nekim pretposavkama, lokacija tih turskih dvora ili kule, nalazila se na mjestu danasnjeg bunara "Kulinovac", po cemu je i bunar dobio ime. Rusevine ili ostaci te utvrde nalazili su se oko 200 metara sjevernije od samog bunara Kulinovac. Nakon istjerivanja Turaka sa tih prostora (1683 godine), sami dvori su opljackani i poruseni. S vremenom je vecina tog kamena pokupljena od lokalnog stanovnistva, a po nekim pricama, manjim djelom i za gradnju nove crkve Sv. Nikole (sagradjena 1893 godine), i to za njenu kamenu ogradu-zid .