Naslovna

Knjiga o Kuli Atlagića- "Kula Atlagića i njena prošlost"

Krajem mjeseca oktobra ove 2012 godine, izišla je iz štampe knjiga o našem selu- "Kula Atlagića i njena prošlost", autora Nikole Vukasa. Imali smo tu sreću da smo među prvima dobili istu knjigu i istu "u dahu" pročitali, jer se radi o zaista vrednoj knjizi koja bi trebalo da bude u vlasništvu svakog našeg Kuljanina. Knjiga obiluje bogatim istorijskim opisima samoga sela, od prvih pisanih tragova pa do današnjih dana, uz mnoštvo podataka i novijih slika.

U samoj knjizi autor nam dočarava i naša kuljska polja:-.."Kuljsko polje gledajući s tih brežuljaka Kule Atlagića vidi se kao na dlanu pa asocira na neko zeleno more sa puno vinograda, a kad pšenica sazri, to liči na nekakve zlatne enklave u tom zelenilu. Rijetko gdje se može, kao na dlanu, naći takav predio koji se može u detalje vidjeti s brda i iz svake kuće skoro svaka parcela zemljišta  bez problema posmatrati...otuda i pjesma: "Selo Kula, alaj si na bregu, u tebi se sokolovi legu"". 

Na kraju nam autor ove knjige kaže: "Ja sam imao trajni osjećaj da nešto napišem o Kuli Atlagića, pa sam to napokon i učinio. Ispričao sam svoju "priču", u dobroj namjeri, a nadam se i istinitu...". 

Autor knjige Nikola Vukas je izrazio želju i namjeru da dio prihoda od prodaje ove knjige namjeni fondu Kula Atlagic, za renoviranje crkve Sv. Nikole u Kuli Atlagića, na čemu mu se mi najtoplije zahvaljujemo. 

Za sve Vas koji želite naručiti istu knjigu, možete kontaktirati email-om Ninu Vukas: vukasnina@yahoo.com 

 

 

Donosimo nekoliko stranica iz knjige

Comments (7)

 • Hiperion pozdrav!

  Jos jednom hvala na postu. U vezi istoga i nesto vise moze se naci na ovome sajtu pod temom:- ISTORIJA SELA - Istorijski tragovi- Pisani tragovi iz vremena turske vladavine!

 • Knjiga tj. skripta od Ivana Majnarica "ROD KARINJANA KRAJEM XIV. I TIJEKOM PRVE. POLOVICE XV. STOLJEĆA" moze se preuzeti u pdf formatu sa sljedeceg linka:

  hrcak.srce.hr/file/29010

  I na jos par mjesta u knjizi se spominje selo Tihlic u vezi kupoprodanih ugovora pojedinih vlasnika- vecinom plemickih porodica, koje su imale parcele ili prava u vise sela. Tako se spominje i prodaja zemlje u velicini jednog ždrijeba zemlje što bi bilo oko dva hektara u danasnjim mjerama
 • Hiperion, hvala na postu.
  Sigurno da ovo moze da pomogne u vezi istorije sela Kula Atlagic, bar kad se radi o istorijskim tragovima njene proslosti. Medjutim, kad se radi o tako dalekoj proslosti treba imati rezervisanosti na svaki pisani trag, jer nas istoricari mogu pomalo zbuniti, jer ni oni cesto nisu sigurni u mnoge njihove tvrdnje. Doduse, kad se radi o originalnom dokumentu iz arhiva njegovom sadrzaju se mora vjerovati,....

  ...nastavak....
 • ..... ali je pitanje sta sam sadrzaj iz istog dokumenta cesto krije ili ne kaze a istoricari ga na svoju ruku interpretiraju.
  Sto se tice gornjih podataka o spisma notara iz 1392 godine, bilo bi korisno navesti izvor knjige ili fajla gdje se taj isti dokument nalazi, jer drugacije ovaj gornji post i informacija je neutemeljena.

  P.S. Mislim da je Hiperion i prije ostavio neki koristan komentar, ali kako ima jako puno spam poruka isti i mnogi slicni su greskom izbrisani, na cemu se izvinjavamo.
 • Selo Tihlić(Kula Atlagića) spominje se u spisima zadarskih notara 1392.g kad Cvitoj Stipković i sin mu Vučina ,stanovnici Tihlića ,od roda Lapčana ,prodaju Andriji pok Misećana opatu ubožnice sv.Martina u Zadru svoju četvrtinu sela Bruška.
 • Хвала Бенђелес на читању и похвалама.
  Надам се да ће бити још примјерака за наручити јер је број оштампаних књига у овој едицији мален!
 • Izgledna da je knjiga odlicna.Sad samo jos da je nabavim.
  Pohvala autoru knjige i adminu sajta.

1000 characters remaining

Cancel or

Login Form-urednik

Facebook- Kula Atlagic-