Utvrda Klicevica

Published Date
Hits: 4490

 

Opis

Utvrda Klicevica nalazi se u neposrednoj blizini Benkovca, blizu auto ceste Zadar-Split, pa je svi koji jure tom prometnicom u pravcu Splita mogu nakratko vidjeti ako malo prije izlaza za Benkovac svrnu pogled nalijevo. Klicevica se nalazi na povišenom položaju ispod kojeg žubori, barem u proljece, istoimeni potok. Stanovnici su, dakle, imali izvor svježe vode odmah ispod zidina. Do utvrde se iz Benkovca stiže cestom prema Zadru ako se koji kilometar nakon izlaza iz Benkovca skrene lijevo - asfaltirani put vodi preko željeznicke pruge, a malo zatim nestaje, a nastavlja se neasfaltiranim putem, malo po cistini, a malo kroz borovu šumu - poneki putokaz bi dobro došao. Utvrdi se prilazi šumskom stazom s njene stražnje strane kojom dominira mocna, visoka okrugla kula na sjevernom uglu. Ispred južnog zida utvrde nalazi se mala cistina, ispod koje je strmi spust do potoka. Ovdje je i ulaz.

Read more: Utvrda Klicevica

KULA STOJANA JANKOVICA

Published Date
Hits: 4875

 
Kula Jankovica, smještena u selu Islam Grcki blizu Zadra, rijedak je i izuzetan primjer spoja utvrde i stambenog objekta, a potjece još iz srednjeg vijeka. Objekt je bio posebno važan u XVII stoljecu kad se nalazio na razmedi izmedu Mletacke republike i Osmanskog carstva koje se sve više širilo. Kompleks ima oblik pravokutnika stranica 80 x 60 m, a obrubljen je djelomicno zgradama (stambenim objektima, ambarima, konjušnicama) a djelomicno visokim zidovima. Glavna stambena zgrada i kula dijele unutarnji prostor na dva dvorišta. Neposredno izvan zidova nalazi se srednjevjekovna romanicka crkva koja takoder pripada kompleksu. Ispod glavne kule nalazi se tamnica i tajna izba povezana sa skrivenim izlazom. Kompleks je smješten na brežuljku a okružen je prekrasnim parkom s rijetkim biljkama i stoljetnim stablima, a uoci rata bio je u postupku za priznavanje zašticenog prirodnog podrucja. Posjeduje vlastiti izvor vode i ribnjak. Objekt je službeno priznati Spomenik kulture. On je gotovo cetiri stoljeca u vlasništvu porodice Jankovic-Desnica. U Kuli su postojale vrijedne zbirke ikona (od XVI -XVIII stoljeca), slika iz XIX vijeka, vrijedni crkveni predmeti, zbirka srednjevjekovnog oružja i umjetnickih predmeta, etnografska zbirka, arheološka zbirka, knjižnica sa oko 6.000 knjiga od kojih su mnoge na stranim jezicima (prvenstveno na talijanskom, ruskom i francuskom), te namještaj, zemljopisne karte itd.

Read more: KULA STOJANA JANKOVICA

Rijeka Karisnica osvaja svojom ljepotom

Published Date
Hits: 3074


Iznad Karina Donjeg, desetak kilometara od Benkovca, nalazi se kutak netaknute mediteranske prirode s mnogim biljnim i životinjskim vrstama od kojih su neke zašticene zbog toga što su rijetke i postoji opasanost od njihova izumiranja

Poucna staza pravi je mamac za sve ljubitelje prirode i onih željnih izleta uz šuštanje raznovrsnog bilja, pjev ptica i zvuk kamenja ispod cipela. Iako smo posjetili rijeku Karišnicu i njenu floru i faunu odmah nakon ljeta kada je rijeka gotovo presušila, svejedno nas je oduševila ljepota i mir koji tamo caruju. Zatekli smo na Poucnoj stazi lijepu arhitekturu prirode u obliku živopisnog kamenja i velebnih stijena. Zatim, mnogobrojne vrste bilja, od alepskog bora do najmanjih cvjetova i travki.Od životinjskih vrsta koje na ovom podrucju obitavaju zatekli smo samo ptice.Osim arhitekture prirode uz Karišnicu se može naici i na pokoju ljudsku gradevinu, ali starinsku, kamenu, koja se potpuno uklapa u mediteransku prirodu.

 

Read more: Rijeka Karisnica osvaja svojom ljepotom

Neandertalci su živjeli kod Raštevica

Published Date
Hits: 1950

 Nalazi u pecini datiraju iz razdoblja od 40.000 godina prije Krista


Benkovacko podrucjepoznato je kao jedno od bogatijih nalazišta starijeg kamenog doba u Dalmaciji. Pecinski lokaliteti su rijetki, a cak dva se nalaze u kanjonu rijeke Klicevice u pecinama nazvanim Velika i Mala pecina. U istraživanju Velike pecine sudjelovao je Arheološki muzej Zadar u suradnji s Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a pronaden je veliki broj artefakata iz vremena srednjeg paleolitika. Zadnja i jedina sredstva koja su dobivena u svrhu ovih istraživanja stigla su još 2005. godine, kaže kustosica Arheološkog muzeja u Zadru Natalija Condic, koja je bila i suvoditelj istraživanja Velike pecine.

Read more: Neandertalci su živjeli kod Raštevica

-ASERIJA-

Published Date
Hits: 3951

 

Megaliti i neobicni nadgrobni spomenici iz doba antike – cipusi – nalaze se u selu Podgrade, pet kilometara istocno od Benkovca. Tu su ostaci starog grada Aserije (Asseria), jedne od atraktivnijih arheološko-turistickih lokacija Dalmacije i Hrvatske. Arheološka istraživanja tog iznimno znacajnog i svjetski vrijednog lokaliteta, nakon stogodišnje pauze, zapocela su 1998. godine. Aserija je u središtu Ravnih kotara, na pola puta izmedu Knina i Nina, odnosno Biograda, na cesti koja se u starim ispravama naziva Velika cesta.

Da smo prije dvije hiljade godina odlucili otici u Aseriju - dobro bi nam došao "Agripin turisticki vodic", danas poznat kao "Peutingerova karta". Karta je iz 1508. (ukupna dužina karte je 6,75 m, a širina 34 cm!), a zapravo je srednjovjekovna kopija (nacinjena u 12. ili ranom 13. stoljecu) Agripine anticke cestovne karte iz doba rimskog cara Augusta. Karta pokazuje glavne ceste, s naznakom gradova i udaljenosti medu njima, rijeke, planine.

Na karti je prikazana i anticka Liburnija: uocava se poluotok Iadera (Zadar, lijeva strelica) i dvije ceste. Prva ide uz Jadransko more do mjesta Sardona (tj. Scardona, Skradin, srednja strelica) i nastavlja prema Saloni (Solin). Druga cesta iz rimskog Zadra vodi do postaje Nedino (Nadin), udaljene 12 (XII) rimskih milja (18 km), nakon daljnjih 12 milja dolazi novo koljeno(oznaka za naselje) s natpisom Aserie (Asseria, desna strelica).

Aserijate, stanovnike Aserije, spominje i Gaj Plinije "Stariji" (poginuo u erupciji Vezuva 79. god. po Kr.) u Prirodopisu (Naturalis historia) prilikom opisa provincije Ilirika/Dalmacije.

Read more: -ASERIJA-