Rekorder Zoran Končarević: Sve sorte su dobro rodile, iako ih nisam nešto posebno njegovao...

U uljari "Martin" vlasnika Marina Senkića, u Pridragi kod Zadra, privodi se kraju prerada ovogodišnjeg uroda maslina. Maslinari iz Pridrage, Novigrada, Paljuva, Karina, Popovića, Kruševa i drugih gravitirajućih mjesta zadovoljni su i urodom i randmanima koji su u prosjeku iznosili od 12 do 18, a u pojedinim primjerima i do 20 posto.

 

 

Image result for uljara martin pridraga

 

Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112. brigade, koji ima maslinike u Pridragi ubrao je, primjerice, na 40-ak rodnih stabala 1.100 kg i dobio 194 litre ulja.

Možda je bila i koja litra više, kaže Čulina. Zadovoljan je, ističe, količinom, a još više kakvoćom ulja jer su plodovi ove godine bili posve zdravi, bez ijednog uboda.

Isto ili slično govore i ostali maslinari s ovog područja kojega, očito, zaobilaze bolesti i štetnici maslina.

Naše je podneblje idealno za masline, potvrđuje i Marin Senkić, koji uz obiteljsku uljaru skrbi i o 4.100 stabala maslina od čega je polovica u ekološkom uzgoju. Većina maslina posađena je nakon Oluje, kaže Senkić. 

Ovogodišnja prerada pamtit će se i po (do sada) rekordnom randmanu, kojega je ostvario Zoran Končarević (52) iz Kule Atlagića. Od “otorkulanih” 1.329 kilograma maslina Končarević dobio je rekordnih 330 litara ulja.

To je bilo u subotu 19. studenoga. Sorta istarska bjelica, berba prije kiša po vedrom vremenu i odmah s njima u uljaru, kaže Končarević koji u Atlagić Kuli kod Benkovca ima ukupno 400 stabala maslina različitog uzrasta i starosti. 

Od sorti, uz istarsku bjelicu, ima domaću oblicu, krvavicu i introducirane talijanaske sorte među kojima je najzastupljenija lecinno. 

Sve su dobro rodile, iako ih nisam nešto posebno njegovao. Nisam ih ni škropio, kaže Končarević. 

Ove godine od svojih maslina dobit će oko tisuću litara ulja. Prije spomenute rekordne, dosad je imao tri berbe, očekuje ga još jedna, a randman od svake nije bio ispod 20 posto. 

MASLINA / DANI MASLINE

 

Senkić: Jamčim za Končarevićev radman

- Od svježe ubranih maslina moguće je dobiti najviše 25 ili u najboljem slučaju 26 posto, a preko toga sumnjam. Takve cifre se ponekad postižu, ali uglavnom pri malim količinama, ne većim od jedne prese. Zna se dogoditi da određena količina ulja zaostane od predhodne prese i prelije se u sljedeću - kaže Marin Senkić. 

On jamči da je Končarevićev rezultat od 24,8 posto (u litrama, ne u kilogramima, nap. Maslina) realan jer se radilo o velikoj količini (1.329 kg) maslina koje su svježe, netom ubrane, dopremljene u uljaru i sve prerađene u isto vrijeme.

Image result for uljara martin pridraga

 

 

Izvor: Slobodna Dalmacija- 29 novembar 2016

 

Comments (0)

1000 characters remaining

Cancel or